Team building-ul a devenit în ultimii ani un ”must do”. Tot mai multe companii organizează activități de acest timp tocmai pentru că au realizat că un astfel de program aduce rezultate spectaculoase, pe termen lung, pentru business-ul lor. Dacă în urmă cu câțiva ani, team building-ul era un concept nou, izolat, privit de mulți ca pe ceva ”wow”, întâlnit doar în organizațiile corporatiste mari, în prezent lucrurile s-au schimbat radical. Indiferent dacă vorbim despre o firmă mică sau despre o multinațională cu sute de angajați, toți au înțeles că merită să investească în astfel de programe deoarece ele sunt importante în creșterea performanțelor, pe o piață a muncii unde nu doar partea financiară îi motivează pe angajați. La fel de importante sunt mediul, atmosfera de lucru și echipa cu care lucrăm.
Cei mai mulți dintre noi asociem termenul de team building cu distracție. Perfect de acord, însă dincolo de ”fun” trebuie să vedem și partea educativă a unui astfel de concept.
Team building-ul are scopul de a suda relațiile între angajați, de a facilita comunicarea în interiorul unei echipe, de a o determina să se cunoască mai bine și de a contribui la atingerea obiectivelor stabilite care implicit aduc rezultate.
Aminteam mai sus de comunicare. Fără îndoială că este, cu siguranță, unul dintre motivele esențiale în organizarea unui team building deoarece activitățile derulate implică relaționare și interacțiune cu ceilalți colegi. Într-un cadru neoficial, aceștia se simt în largul lor să-și exprime ideile, să fie mai deschiși și să lase deoparte unele prejudecăți legate de anumiți membri ai echipei. Pentru că, de regulă, la locul de muncă, avem tendința să fim mai sobri, mai retrași, mai puțin comunicativi, iar după un astfel de comportament suntem rapid catalogați de restul echipei. De aceea, un program de teambuilding, cu activități bine stabilite, ne ajută să comunicăm eficient și, fără îndoială să ne cunoaștem și să descoperim anumite lucruri interesante despre ceilalți.
Team building-ul ajută la consolidarea relației între angajați și management deoarece înlătură barierele. Activitățile din team building îți pot oferi șansa să-ți vezi managerii mai degrabă ca pe niște colegi decât şefi, fapt care ajută la îmbunătățirea relațiilor, poate chiar la soluționarea unor probleme existente în organizație. Însă ceea ce e cu adevărat important este că un team building te ajută să înțelegi corect ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă.
O activitate de acest tip ajută la descoperirea potențialului unor candidați despre care nu știai mare lucru deși erau în organizație de ceva timp. Pentru că da, un teambuilding te ajută să-ți descoperi colegii expunându-i la experiențe noi care îi forțează să reacționeze în afara rutinei zilnice. Lucrul cu ceilalați membri ai echipei poate genera idei noi, creative pe care le pot implementa și la locul de munca. De aceea, e foarte important ca un teambuilding să fie bine gândit cu activități care au scopul de a scoate la iveală calitățile și defectele fiecărui participant, atitudinea, modul de a gândi și priceperea în anumite situații.
Cum îți dai seama că un team building și-a atins scopul? Rezultatele nu se văd de a doua zi de când ne întoarcem la birou, ci în timp. Cum ținta este ca oamenii să se cunoască mai bine,să-și schimbe comportamentul, să fie mai eficienți, atunci succesul unui astfel de program se observă pe parcurs, prin modul în care evoluează relațiile între membrii echipei, atmosfera de la locul de munca și gradul de îndeplinire a obiectivelor propuse.
” font_container=”tag:h4|font_size:20px|text_align:center|color:%23197ed6″ google_fonts=”font_family:ABeeZee%3Aregular%2Citalic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”]